Enaco Logo White

CCTV-system för företagssäkerhet

Publicerad: 12/9

Att ha en trygg och säker miljö är viktigt för att du ska kunna driva en framgångsrik verksamhet. Det handlar om att skapa förtroende hos både dina anställda och kunder, samtidigt som du skyddar din verksamhet från inbrott, skadegörelse och stölder. Med ett effektivt säkerhetssystem som CCTV (Closed-Circuit Television) kan du inte bara avskräcka brott utan också övervaka verksamheten i realtid, vilket ger en tryggare miljö för alla.

Efterfrågan på övervakningssystem har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt MarketsandMarkets förväntas marknaden växa med 10 procent årligen, och Kantar Sifo har rapporterat att 88–90 procent av svenskarna är positiva till kamerabevakning på allmänna platser. Ökad brottslighet och teknologiska framsteg driver fler företag att investera i CCTV som en viktig del av deras säkerhetsstrategi.

Vad är CCTV och hur fungerar det?

CCTV (Closed-Circuit Television) är ett slutet system där bara ett fåtal användare har tillgång till videomaterialet, till skillnad från öppna nätverk. Det här gör CCTV till ett säkrare alternativ för dig som vill ha mer kontroll över övervakningen. Med CCTV kan du övervaka viktiga platser som entréer, lager och utomhusområden – perfekt för att förebygga brott och samla bevis vid behov.

 

Nyckelkomponenter i ett CCTV-system

Ett modernt CCTV-system består av flera tekniska element som gör det möjligt att övervaka och spela in videomaterial från olika områden. Här är de viktigaste delarna:

  • Kameror: Kärnan i ditt system. Kamerorna kan ha olika funktioner som hög upplösning, mörkerseende och rörelsedetektorer.
     
  • Inspelningsenheter: Det finns två typer – DVR för analoga system och NVR för digitala IP-system. Med NVR får du bättre bildkvalitet och kan övervaka på distans via nätverk.
     
  • Strömkällor och kablage: Nyare IP-kameror kan använda Power over Ethernet (PoE), vilket gör installationen smidigare genom att minska antalet kablar.

 

Vad är CCTV?

Analoga vs. IP-baserade system

Teknologin har utvecklats från analoga till digitala IP-system. Här är skillnaderna:

  • Analoga system: Billigare och lättare att installera, men ger sämre bild och är mindre flexibla.
  • IP-system: Dyrare, men med skarpare bild, bättre fjärrövervakning och enklare integration med andra system.

 

Hur lagras video i ett CCTV-system?

Du kan välja att lagra videomaterialet lokalt på en NVR/DVR-enhet eller i molnet. Molnlagring ger bättre säkerhet och gör det möjligt för dig att komma åt inspelningarna från var som helst. Det är också smart att integrera AI-baserade analyser som larmar automatiskt vid misstänkt aktivitet, vilket hjälper dig att snabbt agera.

Vanliga typer av CCTV-kameror:

  • Dome-kameror: Dessa kameror är populära på grund av deras diskreta utseende och breda betraktningsvinkel. Dome-kameror är ofta installerade i taket och används både inomhus och utomhus. De är också vandalsäkra, vilket gör dem till ett bra val för områden där risk för skadegörelse finns, till exempel entréer eller butiker.
     
  • Bullet-kameror: Långsmala och cylinderformade, bullet-kameror är utformade för att övervaka specifika områden som entréer, parkeringsplatser eller gångvägar. De har ofta lång räckvidd och är bra för utomhusbruk, särskilt när övervakning på längre avstånd behövs. Dessa kameror är också robusta och klarar tuffa väderförhållanden.
     
  • PTZ-kameror: PTZ-kameror kan fjärrstyras för att panorera (röra sig horisontellt), tilta (röra sig vertikalt) och zooma in på specifika objekt eller områden. Dessa kameror är idealiska för större områden som lagerlokaler eller parkeringshus, där en enda kamera kan täcka stora ytor och zooma in på misstänkt aktivitet. PTZ-kameror ger hög flexibilitet men kan kräva mer aktiv övervakning.
     
  • Infraröda kameror: För företag som behöver övervaka områden under nattetid eller i svagt ljus, är infraröda kameror avgörande. Dessa kameror använder infrarött ljus för att fånga tydliga bilder även i totalt mörker. De är vanliga utomhus och i områden med låg belysning, som parkeringsplatser eller bakgårdar.

 

 

Specialiserade kameror för specifika behov

Förutom de vanligaste kamerorna finns det specialkameror som du kan använda för mer specifika behov eller miljöer:

  • Termiska kameror: Dessa kameror fångar upp värmeavläsningar snarare än visuella bilder. De är mycket användbara för övervakning av områden där visuella hinder som rök eller dimma kan begränsa sikten, eller för att upptäcka obehöriga i mörker på stora avstånd.
     
  • 360-graderskameror: Denna typ av kamera ger en panoramavy över hela området, vilket gör det möjligt att täcka stora ytor med bara en enhet. De används ofta i öppna kontorsmiljöer, lagerlokaler eller köpcentrum för att minska antalet kameror som behövs och ge en heltäckande överblick.
     
  • Ljud- och rörelsedetekterande kameror: Dessa avancerade kameror aktiveras automatiskt när de upptäcker ljud eller rörelse, vilket minskar mängden onödig inspelning och sparar lagringsutrymme. Denna typ av kamera är perfekt för områden som inte behöver övervakas konstant, men där snabb reaktion vid rörelse är viktig.

 

Fördelarna med CCTV för företagare

När du investerar i ett CCTV-system ger det dig en rad fördelar som sträcker sig från förbättrad säkerhet till kostnadsbesparingar. Här är de främsta fördelarna med CCTV-system och varför de är så viktiga för ditt företag.

Brottsförebyggande: Kameror avskräcker tjuvar och vandaler, och synlig övervakning minskar risken för brott. En studie från Lunds universitet visar att områden med kamerabevakning har färre inbrott och stölder.

Ökad säkerhet för anställda och kunder: Om du har anställda som jobbar sena kvällar, kan CCTV ge dem extra trygghet. Kamerorna minskar också risken för interna konflikter och gör det enklare att hantera kundinteraktioner.

Bevisinsamling: Skulle något hända har du videomaterial som fungerar som starkt bevis för polisen eller försäkringsbolag.

Övervakning i realtid: Du kan följa vad som händer via din mobil, var du än är, vilket gör att du snabbt kan agera om något verkar fel.

Kostnadseffektiv säkerhet: Genom att installera kameror kan du minska behovet av säkerhetsvakter och sänka kostnaderna för säkerhetsincidenter. Många företag har till och med sett minskade försäkringspremier tack vare övervakningen.

CCTV företag

Så installerar du ditt CCTV-system – Expert-tipsen

Att installera ett CCTV-system är mer än bara att placera ut kameror på vanliga platser som ingångar och kassor. För att maximera säkerheten och effektiviteten i systemet behöver företagare överväga flera strategiska faktorer och använda rätt utrustning på rätt platser. Här är några experttips som hjälper dig att få ut det mesta av ditt CCTV-system.

 

Att tänka på vid kameraplacering

Att placera kamerorna rätt är avgörande för ett effektivt säkerhetssystem. Här är några tips på både vanliga och mindre uppenbara platser där kameror kan göra stor skillnad.

Vanliga platser att övervaka:

  • Entréer och utgångar: Dessa är de mest kritiska platserna att övervaka eftersom alla som kommer in eller lämnar byggnaden måste passera här. Det ger också tydliga bilder av potentiella misstänkta.
     
  • Kassor och kundserviceområden: Här hanteras pengar och känsliga transaktioner, vilket gör det viktigt att ha en kamera som kan övervaka både anställda och kunder.
     
  • Lagerutrymmen: Stöld från lager är en stor risk för många företag, så övervakning av dessa områden kan förhindra både externa och interna stölder.


    Mindre uppenbara men kritiska platser:
  • Förråd och bakutgångar: Dessa områden används ofta för leveranser och kan vara en ingångspunkt för obehöriga personer. Övervakning här minskar risken för stöld och sabotage.
     
  • Personalutrymmen: Ofta bortglömda vid övervakning, men personalutrymmen kan ibland vara platser där interna konflikter, stöld eller olovlig aktivitet sker.
     
  • Lastzoner och omkörningsvägar: Platser som används för leveranser och varumottagning är sårbara för både externa och interna hot, och dessa områden övervakas ofta för lite.
     
  • Tak och fasader: Dessa kan användas för inbrott genom fönster eller ventilationssystem. Genom att övervaka även byggnadens yttre och tak kan företag förhindra kreativa inbrottsförsök.

 

 

Tekniska aspekter att tänka på

Förutom placering av kamerorna är det viktigt att se över de tekniska detaljerna för att säkerställa optimal prestanda.

  • Ljussättning: Dåligt belysta områden kan göra att kamerorna misslyckas med att fånga tydliga bilder. Använd infraröda kameror för mörkerseende i områden med dålig belysning och se till att komplettera övervakningen med tillräcklig utomhusbelysning för att förstärka kamerornas effektivitet.
     
  • Skydd mot väder och vandalism: För utomhuskameror är det avgörande att använda väderskyddade kameror med IP-klassning som kan stå emot regn, snö och kyla. Dessutom bör utomhuskameror vara vandalsäkra och monteras på höjder eller med skydd för att förhindra sabotage.
     
  • Täcka alla döda vinklar: Ofta kan vissa delar av en byggnad lämnas oskyddade på grund av dålig kameraplacering. Använd kameror med bred synvinkel eller rörliga PTZ-kameror för att få en komplett täckning av stora områden.

 

 

CCTV övervakning

 

Integrering med larm och andra säkerhetssystem

Att integrera ditt CCTV-system med andra säkerhetsåtgärder, som larm och sensorer, ökar effektiviteten dramatiskt. Detta gör att systemet automatiskt kan aktivera en kamera när rörelse eller ljud detekteras, vilket minskar onödig inspelningstid och gör det enklare att granska material i efterhand.

Larm med rörelsedetektion: Kombinera kameror med rörelsedetektorer för att aktivera inspelning och larm när någon rör sig i ett övervakat område. Denna teknik är särskilt användbar på natten eller under tider när ingen är på plats.

Automatisk avisering: Många moderna system kan skicka automatiska aviseringar till din mobil eller dator om misstänkt aktivitet upptäcks. Detta ger dig möjlighet att snabbt reagera och vidta åtgärder.

 

Avancerade funktioner att överväga

Moderna CCTV-system erbjuder en rad avancerade funktioner som kan öka både säkerheten och användarvänligheten.

  • Ansiktsigenkänning och videoanalys: För företag med hög säkerhetsstandard kan kameror med ansiktsigenkänning och avancerad videoanalys vara till stor hjälp. Dessa funktioner gör det möjligt att snabbt identifiera misstänkta individer och reagera på specifika händelser, som när någon befinner sig för länge i ett område eller om ett fordon inte rör sig som förväntat.
     
  • Fjärråtkomst och övervakning i realtid: Med hjälp av IP-kameror kan företagare övervaka sin verksamhet i realtid via en smartphone eller dator. Detta gör det möjligt att hålla koll på verksamheten även när du inte är på plats och snabbt agera vid behov.

 

Vanliga misstag att undvika

Det är lätt att göra misstag vid installationen av ett CCTV-system. Här är några av de vanligaste misstagen och hur du kan undvika dem:

  • För högt monterade kameror: Kameror som monteras för högt kan ha svårt att fånga ansikten eller viktiga detaljer. Se till att kamerorna är placerade i höjd där de fångar tydliga bilder av personer och händelser.
     
  • För mycket övervakning: Att installera för många kameror kan skapa problem med att granska material och hantera data. Välj noggrant vilka områden som verkligen behöver övervakas och prioritera dessa.
     
  • Fel vinklar: Kameror som pekar rakt ner eller har begränsad vy kan missa viktiga händelser. Se till att kamerorna är placerade med rätt vinkel för att fånga så mycket av området som möjligt utan att skapa blinda fläckar.

 

 

Välj rätt CCTV-system för dina behov

Att välja rätt CCTV-system för din verksamhet börjar med att förstå vad just ditt företag behöver. Har du en mindre butik eller kontor? Då kan ett grundläggande system med några få kameror, som täcker ingångar och lager, vara tillräckligt. Om du däremot har en större verksamhet med flera lokaler, eller arbetar inom en högriskbransch, kanske du behöver ett mer avancerat system med funktioner som videoanalys, ansiktsigenkänning och fjärråtkomst.

 

Tekniska detaljer att tänka på

När du väljer CCTV-system är det viktigt att tänka på:

  • Ljussättning: Kamerorna behöver tillräckligt med ljus för att ge bra bilder, särskilt i mörka områden där infraröda kameror kan vara användbara.
     
  • Skydd mot väder och vandalisering: Utomhuskameror behöver vara tåliga för att stå emot både väder och eventuellt sabotage.
     
  • Placering: Rätt placering av kamerorna är avgörande för att täcka alla viktiga områden och undvika döda vinklar.
     
  • Säkerhetsbehov kan förändras, så välj ett system som enkelt kan byggas ut när verksamheten växer. Många IP-baserade system är enkla att komplettera med fler kameror och funktioner.
     
  • Lagring av videomaterial kan ske antingen lokalt eller i molnet, där lokal lagring ger full kontroll över data men molnlagring erbjuder större säkerhet och smidig åtkomst från olika platser. Det är också viktigt att de som hanterar systemet får rätt utbildning för att kunna övervaka effektivt och identifiera säkerhetsrisker.


    Sammanfattningsvis handlar valet av CCTV-system om att hitta en lösning som passar din verksamhets behov, oavsett om det är ett enklare system eller en mer avancerad lösning med hög säkerhet.

 

Kontakta oss på Enaco så hjälper vi dig med att säkra ditt företag.

 

Se alla nyheter »

Enaco Logo White

En trygg, kompetent och flexibel partner för avbrottsfri drift inom kritisk infrastruktur.
Vi erbjuder allt från rådgivning och planering till kundanpassade helhetslösningar för
befintliga datacenter och nybyggnationer.

En trygg, kompetent och flexibel partner för avbrottsfri drift inom kritisk infrastruktur. Vi erbjuder allt från rådgivning och planering till kundanpassade helhetslösningar för befintliga datacenter och nybyggnationer.

© 2024 ENACO Sverige AB __ Integritet & Cookies __ Sök __ Sidkarta __

© 2024 ENACO Sverige AB

Integritet & Cookies __ Sök __ Sidkarta__

Cookies

När du besöker vår hemsida kan ENACO, eller en betrodd tredje part, komma att lagra cookies på din enhet i syfte att förbättra användarupplevelsen. Cookies som är nödvändiga för hemsidans utseende och funktionalitet kommer att lagras automatiskt, men övriga behöver du samtycka till.

Vad är cookies och varför använder vi dem?

Cookies är små textrader eller filer som laddas ner till din dator eller mobila enhet när du besöker en webbplats som använder cookies. Cookies används i stor utsträckning för att webbplatser ska fungera bättre och förbättra din användarupplevelse, till exempel genom att inte behöva välja språk varje gång du besöker en webbplats. Vi använder både absolut nödvändiga cookies och cookies för statistik, prestanda och marknadsföringsändamål.

Hur undviker jag cookies?

Genom att tillåta cookies på denna webbplats accepterar du att vi använder cookies i enlighet med denna policy. Du kan inaktivera eller begränsa överföringen av cookies, som inte är nödvändiga för funktionen av vår webbplats, genom att välja bort detta på denna webbplats eller genom att ändra inställningarna i din webbläsare. Inställningar för webbläsare hittas ofta i menyn ”Verktyg” eller ”Inställningar” (se webbläsarens hjälpavsnitt). Om du besöker vår webbplats med cookies avaktiverade kan du kanske inte använda alla funktionerna på vår webbplats till fullo.

Hur länge finns det kvar cookies på min dator eller mobila enhet?

Det finns två typer av kakor; så kallade "persistent" cookies som är permanenta och "session" cookies som är tillfälliga. Persistent cookies håller tills de går ut på ett förinställt datum, eller raderas manuellt av dig på din enhet, och används till exempel för att komma ihåg användarspecifika inställningar mellan besök på en webbplats. Session-cookies varar tills du slutar surfa och används till exempel för att logga statistik när användaren går från en sida till en annan.

Var skickas cookiedata och vem delas den med?

De cookies vi använder lagras i din webbläsare och enhet. Vi säljer inte personlig information om dig. Dock delar vi den med en del tredje parter. Vår webbplats innehåller länkar till tredjepartswebbplatser. ENACO är inte ansvarig för när du besöker webbplatser från tredje part eller för hur tredje part behandlar din personliga information, och vi rekommenderar att du läser respektive webbplats integritetspolicy, så du vet hur din personliga information behandlas.

Vilka cookies använder vi och varför?

Absolut nödvändiga cookies

Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera och kan inte stängas av i våra system. De är vanligtvis bara inställda som svar på åtgärder som du gjort som utgör en begäran om tjänster, till exempel inställning av dina personliga preferenser, inloggning eller fyllning av formulär. Du kan ställa in din webbläsare för att blockera eller varna dig om dessa cookies, men vissa delar av webbplatsen fungerar inte då. Dessa cookies lagrar inte någon personligt identifierbar information.

Prestanda-cookies

Dessa cookies tillåter oss att räkna besök och trafikkällor så att vi kan mäta och förbättra prestandan på vår webbplats. De hjälper oss att veta vilka sidor som är mest och minst populära och se hur besökare flyttar runt på webbplatsen. All information som dessa cookies samlar är aggregerade och därför anonyma. Om du inte tillåter dessa cookies vet vi inte när du har besökt vår webbplats.

Riktade cookies

Dessa cookies ställs in på vår webbplats av våra annonseringspartners eller andra tredje parter. De kan användas av dessa företag för att skapa en profil av dina intressen och visa dig relevanta annonser på andra webbplatser. De lagrar inte direkt personlig information, men är baserade på unikt identifierande av din webbläsare och internet-enhet. Om du inte tillåter dessa cookies kommer du att erfara mindre riktade annonser.

 

Ta del av ENACO Sverige ABs fullständiga integritetspolicy här.

Stäng

Denna webbplats använder cookies
Vi använder endast cookies i enlighet med rådande GDPR-lagstiftning för funktion och bästa möjliga upplevelse för den här webbplatsen.
Du behöver godkänna detta som besökare - Läs mer här »

Acceptera alla Endast nödvändiga