Casemall 2018-02-07T16:55:37+00:00

EDB uppgraderar till Grön IT

Vägen till att uppgradera en äldre datorhall behöver inte vara lång och krokig utan kan väsentligt förbättras genom inredningsoptimering och uppgradering av kylsystemet.

datacenter-gettyimage

EDB har tagit klivet och förbättrat sin driftsekonomi genom att bygga en modern frikyleanläggning på en av kylcentralerna.

– Tack vare frikyleanläggningen sparar vi 25 MWh i veckan, säger Tommy Elfwing, som är ansvarig för EDB:s datorhallar i Sverige.

Kundernas krav – inga driftavbrott

EDB är efter sammanslagningen med Ergo Group, Nordens näst största it-företag. EDB etablerades i Sverige genom övertagandet av SJ-data som bolagiserades och sedan såldes. Bland kunderna finns fortfarande SJ och andra transportföretag, som Green Cargo och SL, men även kunder inom andra segment som t ex Posten, banker och telecom. Kundernas krav är lika – inga driftavbrott alls.

I EDB:s datacenter strax utanför Stockholm finns åtta hallar på en yta av 1.130 kvadratmeter. Anläggningen som den ser ut idag byggdes i början av 90-talet, men har efter hand byggts om och till för att möta dagens krav.

– Vi behövde se över elkostnaderna, säger Tommy Elfwing. Det finns inget som slår så hårt mot driftsekonomin som elförbrukningen och det är framförallt kylningen som vi såg skulle gå att effektivisera.

Gott betyg för frikyla

EDB bestämde sig för att satsa på frikyla och anlitade Enaco för installationen. Frikyla fungerar så att man utnyttjar utomhusluften för att kyla vattnet i kylsystemet. Och det fungerar bra största delen av året. Installationen gjordes under full drift och blev klar i oktober förra året och betyget efter första halvåret är väl godkänt.

– Den levererar vad vi behöver, säger Tommy. Våra ordinarie kylmaskiner har stått silla hela vintern. Så det har visat sig vara en väldigt effektiv lösning. Och det har förstås påverkat vår elnota. Idag sparar vi 25 MWh i veckan och det är en ganska ansenlig mängd.

Sparar både pengar och miljö

Nu finns funderingar på hur den andra halvan av anläggningen kan effektiviseras.
– Vi funderar på att bygga en frikyleanläggning även för den, men vi har också diskuterat att leverera värmen till skolan i fastigheten intill.

Förutom besparingar är drivkraften att göra en bra miljöinsats.

– Det är mycket viktigt för oss att ha en grön it-stämpel, säger Tommy Elfwing. Det handlar inte bara om att det känns bra, det är ett starkt säljargument idag att kunna visa att man ligger i framkant och utnyttjar grön it.

Om EDB

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquam eros dolor, nec malesuada sapien feugiat nec. Suspendisse quis eros ex. Sed ac arcu at nulla molestie congue. Sed aliquet turpis vitae sapien euismod sagittis.

Om caset

Uppgift

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquam eros dolor, nec malesuada sapien feugiat nec. Suspendisse quis eros ex. Sed ac arcu at nulla molestie congue. Sed aliquet turpis vitae sapien euismod sagittis.

Lösning

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Reslutat

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur aliquam eros dolor, nec malesuada sapien feugiat nec. Suspendisse quis eros ex. Sed ac arcu at nulla molestie congue.

Kontakta Enaco

Phone: +46 10-228 00 00